MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovčania si dnes môžu vychutnať literárnu noc


Občianske združenie Medias Res v spolupráci so Zemplínskou knižnicou Gorazda Zvonického a Európskym hlavným mestom kultúry Košice 2013 pozýva všetkých Michalovčanov v stredu 15. mája 2013 do kultúrneho centra freeDOM na výnimočné literárne podujatie NOC LITERATÚRY 2013.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Pozvanie prijali Jana Fedorová, Elena Eleková, Adela Makšimová, Ľubica Mesarošová, Ján Marton a Marcel Páleš, ktorí Vás prevedú úryvkami zo súčasnej slovenskej ale aj európskej literatúry, ktorá bola ocenená literárnymi kritikmi v posledných rokoch. Noc literatúry je jednodňovým sviatkom európskej literatúry. V roku 2013 sa uskutoční už VII. ročník, do ktorého sa zapojí približne dvadsiatka európskych miest (Amsterdam, Mníchov, Miláno, Madrid, Varšava, Dublin, Edinburgh, Londýn, Riga, Štokholm, Budapešť, Praha, Ľvov, Sofia…). Známe a zaujímavé osobnosti budú čítať literárne texty z diel súčasnej európskej literatúry v netradičnom čase a na netradičných miestach. Výber umeleckých textov má tri línie: slovenská súčasná literatúra, česká literatúra a zahraničná európska súčasná literatúra. V prípade priaznivého počasia sa časť čítania vlastnej tvorby autorov uskutoční aj pod freeDOMom v čase od 20:00 do cca 21:00 hod.

Streda 15. mája 2013 (kultúrne centrum freeDOM, Námestie osloboditeľov 80, Michalovce. Začiatok o 18:00 hod. a predpokladaný koniec podujatia okolo 23:00 hod. Vstup je voľný


Okrem čítania z vybranej literatúry sa Vám predstavia autori aj s vlastnou tvorbou:
Ján Marton (*1979)
...žije a pôsobí vo Svite. Debutoval zbierkou Život nie je pes, je to suka (2009). Veršami vo svojej druhej zbierke Eskimák na korze (2010) potvrdil, že je obdivovateľom celoživotného diela Charlesa Bukowskeho. Vo svojej tretej zbierke Blues pre masy kladie dôraz na „momentálny pocit“ a „silu podvedomia“. Nadovšetko miluje svoju rodinu, zbožňuje futbal a keď ho stretnete pri malom pive, určite ste si ho s niekým pomýlili. Zo zásady pije iba veľké.

Marcel Páleš (*1986)
...rodák z Poltára, momentálne prebýva v čarovnej Banskej Bystrici. Okrem mnohého iného ho zaujímajú diskusie o zmysle života, rád presahuje hranice priemernosti, miluje čítanie kníh a tiež čítanie ľudí. Keďže rád nachádza neobyčajné v obyčajnom, nájdete ho často strateného v pozorovaní kolobehu života. Soľou jeho života je umenie, korením priatelia a najsilnejšou prísadou je nad všetko vyvýšená láska.

Ľubica Mesarošová (*1990)
...narodila sa v Michalovciach, momentálne študuje v Košiciach. Debutovala zbierkou básni "Se/ZÓNA pokušenia". Táto zbierka básní reprezentuje najmladšiu členku skupiny „špinavých“ básnikov. Autorka v nej otvorila čitateľom dvere do svojej mysle, duše aj spálne a mapuje jej tvorivé obdobie ostatných dvoch rokov. Debut je napísaný moderným, odvážnym jazykom a chce sa podeliť aj o to, o čom sa niekedy radšej mlčí.

Elena Eleková (*1978)
...narodila sa v Sobranciach, žije v Michalovciach. Nositeľka prémie Literárnej ceny Mám talent 2011. Debutovala knihou "Život pri živote", ktorá vypovedá o niečom takom delikátnom, ako je profesionálna pomoc tým, čo to potrebujú. V tomto prípade pacientom psychiatrického oddelenia nemocnice v nemenovanom slovenskom mestečku. Na jednej strane sú etické predsavzatia pomáhať, na druhej ubíjajúca mašinéria každodennosti.

Adela Makšimová (*1986)
...narodila sa a pôsobí v Michalovciach. Je víťazkou Zemplínskeho pera 2011, 2012 a Gerbócovej Sniny 2012. Píše príbehy o (ne)obyčajných ľuďoch. Jej debutová zbierka je dlhodobo očakávana už niekoľko rokov, tvrdo na nej pracuje.

Zverejnené: 15.05.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov